Par lappuses saturu

Ievadlappuse // Front page in Latvian

Upju deltas un purvaina tundra Arktikā. Galvenā populācijā izvietojas NE Sibīrijā starp Hatangas un Kolimas upēm, īpaši Kolimas deltā, kur atrodas lielākā kolonija (ap 12000 pāri). Izmantotā avota izplatības kartē (Olsen, Larsson 2004) ligzdošanas vietas iezīmētas arī Obas un Jeņisejas deltās. Citas populācijas Amerikas ziemeļos un Grenlandē nelielas, domājams nav pastāvīgas. Ligzdojusi arī Špicbergenā. Pēc ligzdošanas klejo Arktikas ūdeņos, parasti līdz ar pastāvīgas ledus segas robežu. Mazākā skaitā pārvietojas rietumu virzienā, sasniedzot  Atlantijas ziemeļu daļu. Lielākā daļa migrē uz galvenajām ziemošanas vietām Boforta, Bēringa un Ohotskas jūrās. Ģeogrāfisku variāciju nav (Olsen, Larsson 2004).

 
xxxx

Sārtā kaija Rhodostethia rosea

Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.

Latvijā viens novērojums (Vīksne 2009).

Garums: 29-32 cm, spārnu izpletums: 82-92 cm (Burger, Gochfeld 1996).

Novērojumi

Saīsinājumi

Engures osta, Tu, 2009, 18-Jan, 1 pieaugušais putns. R.Rēķis (Vīksne 2009).

Internets

BirdLife International. 2015. Species factsheet: Rhodostethia rosea. Retrieved from http://www.birdlife.org on 29th July 2015. Burger J., Gochfeld M. 1996. Ross's Gull Rhodostethia rosea. In: del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.) 2014. Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Retrieved from http://www.hbw.com/node/54007 on 5th April 2015. Olsen K.M., Larsson H. 2004. Gulls of North America, Europe and Asia. Princeton University Press. Vīksne J. 2009. Kas sārtajai kaijai Rhodostethia rosea meklējams Latvijā? Putni dabā 19, 2: 24-25.

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.
bkm

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.
bkm

Sārtā kaija Rhodostethia rosea. Engures osta, 18-Jan-2009, pieaugušais putns. © Raimonds Rēķis.

Labots 29 Jul 2015