Par lappuses saturu

Ievadlappuse // Front page in Latvian

Plaši izplatīta Eiropas, Āzijas un Ziemeļamerikas mērenajā joslā, tomēr vairāk uz ziemeļiem nekā citas Lanius čakstes. Piemēram, sastopama arī Skandināvijas ziemeļos un Aļaskā. Daļa ziemo ligzdošanas areālā, bet tālākās ziemeļu populācijas pārvietojas ziemot areāla dienvidu perifērijā. Vismaz 8 pasugas, no kurām Eiropā divas: L.e.excubitor - centrālā, ziemeļu un austrumu Eiropa (arī NW Sibīrija) un L.e.homeyeri - SE Eiropa no Balkāniem līdz SW Sibīrijai (ietverot Rumānijas dienvidu daļu, Bulgāriju un Ukrainu). Tālāk Āzijā vēl 4 pasugas, no kurām plašāk izplatīta L.e.sibiricus - no centrālās Sibīrijas līdz Čukotkai un Amūras apgabalam. Vēl divas citas pasugas Ziemeļmerikā (Tenovuo, Varrela 1998; Perttula, Tenovuo 2002; Yosef, International Shrike Working Group 2016). Latvijā sastopamas divas pasugas - nominālā excubitor un homeyeri. Pēdējā samērā reti ieceļo, bet domājams regulāri katru rudeni.

Pavasarī aizceļo ziemotāji un caurceļo

Vasarā reti sastopama

Rudenī ierodas ziemotāji un caurceļo

Ziemo visā teritorijā atklātās vietās

Lielā čakste Lanius excubitor

Brocēnmuiža, Brocēnu novads, 26-Sep-2006. © Ainars Mankus.

Uztraukuma sauciens. Pape, 19-Okt-2005. © Agris Celmiņš (14).

Latvijā samērā reta ligzdotāja augstajos purvos. Reizēm ligzdo arī ārpus purviem, piemēram, 2004. gada aprīlī apdzīvota ligzda atrasta kokā pie pamestas viensētas lauku vidū (A.Višņevska, A.Avotiņš). Biežāk novērojama ceļošanas laikā un ziemā. Samērā reti, bet domājams regulāri rudeņos no austrumiem ieceļo pasuga L.e.homeyeri. Ko iespējams apliecina arī regulāri šīs pasugas novērojumi Zviedrijā (foto galerija Artportalen). Arī Latvijā ir nofotografētas dažas lielās čakstes ar šīs pasugas pazīmēm (E.Smislovs, V.Smislovs).

Garums: 24-25 cm (Snow, Perrins 1998).

Novērojumi

Saīsinājumi

Skaits maršrutos (ceļa posmos) pavasarī
Ādaži - Garciems, Ri, 10-Apr-2005, vismaz 8 aptuveni 5 km posmā. K.Funts.

Skaits maršrutos (ceļa posmos) rudenī
Kalngale - Carnikava, Ri, 6-Okt-2007, 7 aptuveni 10 km posmā. K.Funts.

Skaits maršrutos (ceļa posmos) ziemā
Carnikava - Ādaži - Garciems, Ri, 25-Dec-2008, 9. A.Kuročkins, R.Matrozis, O.Miziņenko.
Nīcas lauki, Lp, Jan-2006, 6 (lauku platība - 26 kv. km). K.Millers

Literatūra un internets

BirdLife International. 2016. Species factsheet: Lanius excubitor. Retrieved from http://www.birdlife.org on 26th October 2016. Perttula P, Tenovuo J. 2002. Great Grey Shrike subspecies excubitor, sibiricus and borealis. Alula 8, 2: 54-60. Snow D.W., Perrins C.M. 1998. The Birds of the Western Palearctic. Concise Edition. Volume 2. Oxford University Press. Tenovuo J., Varrela J. 1998. Identification of the Great Grey Shrike complex in Europe. Alula 4, 1: 2-11. Yosef R. & International Shrike Working Group 2016. Great Grey Shrike Lanius excubitor. In: del Hoyo J., Elliott A., Sargatal J., Christie D.A. & de Juana E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona. Retrieved from http://www.hbw.com/node/60482 on 26th October 2016.

Lielā čakste Lanius excubitor. Lauteri, Salacgrīva, 6-Feb-2009. © Andris Soms.
bkm

Lielā čakste Lanius excubitor. Ādažu lauki, 27-Mar-2014. © Igors Deņisovs.
bkm

Lielā čakste Lanius excubitor. Vecdaugava, Rīga, 1-Apr-2009. © Igors Deņisovs.
bkm

Lielā čakste Lanius excubitor. Brocēnmuiža, Brocēnu novads, 29-Sep-2008. © Ainars Mankus.
bkm

Lielā čakste Lanius excubitor. Liepāja, 17-Dec-2006. © Kārlis Millers.
bkm

Lielā čakste Lanius excubitor. Ances purvs, Ventspils novads, 3-Jūn-2001, jaunais putns (juv). © Jānis Ķuze.

Labots 26 Dec 2016